Nos nieuws

NOS Nieuws
  • Kinderen en gezinnen moeten vaak nog lang op hulp wachten vanuit Veilig Thuis, meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in een nieuw rapport. Door het lange wachten, leven ze te lang met een constante dreiging van huiselijk geweld of kindermishandeling. Ook vertraagt de hulpverlening hierdoor.

    Wanneer er een melding wordt gedaan over een vermoeden van huiselijk geweld of kindermishandeling, is Veilig Thuis verplicht om binnen vijf dagen een veiligheidsbeoordeling te doen. Daarna moet er een onderzoek beginnen en dat moet binnen tien weken zijn afgerond.

    Dat lukt niet bij het merendeel van de Veilig Thuis-organisaties, concludeert de inspectie. Pas bij een acute dreiging wordt een melding meteen opgepakt. Andere meldingen, waaronder ook vermoedens over structurele mishandeling of verwaarlozing, moeten wachten. "Melders vertelden de inspectie dat ze twijfelen of het wel zin heeft om te melden bij Veilig Thuis."

    Onvoldoende deskundigheid

    De Inspectie voerde bij drie van de 25 Veilig Thuis-organisaties begin dit jaar constant toezicht uit en vroeg bij alle organisaties informatie op over hoeveel wachtenden er zijn en hoelang zij moeten wachten. Uit de data blijkt het dat maar vijf van 25 organisaties lukt om 80 procent van de meldingen binnen de wettelijke termijnen te beoordelen. Slecht één Veilig Thuis-organisatie lukte het om alle onderzoeken binnen tien weken af te ronden.

    De inspectie is erg bezorgd over de lange wachtlijsten en de wachttijden. "De voorbeelden van onrust en onveilige situaties bij deze gezinnen en huishoudens zijn stuk voor stuk schrijnend", zegt Angela van der Putten, hoofdinspecteur Jeugd en Maatschappelijke Zorg bij de IGJ.

    Dat het de organisaties niet lukt om de meldingen tijdig af te ronden, ligt aan een aantal factoren. De inspectie schrijft dat er meer wordt gemeld en dat de meldingen ook ernstiger zijn. Daarnaast is er bij de lokale hulpverlening te weinig personeel en ook niet voldoende deskundigheid, waardoor het niet lukt om meldingen op tijd over te dragen.

    Plan maken

    De drie Veilig Thuis-organisaties waar de inspectie toezicht hield, hebben de opdracht gekregen om een plan op te stellen waarmee ze wel binnen de wettelijke termijnen kunnen reageren. Zij moeten daarbij ook gemeenten en andere partners betrekken. Aan de overige 22 organisaties is ook gevraagd zo'n plan te maken.

    Van der Putten benadrukt dat de organisaties en andere betrokken partijen zich niet alleen moeten bezig houden met het wegwerken van de wachtlijsten. "Een huishouden is niet geholpen als het wordt doorgeschoven van de wachtlijst van Veilig Thuis naar de wachtlijst van bijvoorbeeld vrijwillige hulpverlening. Het is aan alle betrokken partijen om te zorgen dat de kinderen, gezinnen en huishoudens tijdig passende hulp en bescherming krijgen."

  • Het lijkt erop dat dubieuze zorgbedrijven en zogenoemde zorgcowboys nog steeds misbruik maken van zorggeld. Dat melden Pointer en het AD na gezamenlijk onderzoek. Het journalistieke onderzoeksprogramma en de krant stellen dat de controle op mogelijke zorgfraude afneemt, maar dat het probleem niet minder wordt.

    Zo lijkt het aantal zorgbedrijven dat ongewoon veel winst maakt bijna niet te dalen. Ook geven die bedrijven zichzelf miljoenen aan dividend en winstuitkering, en sluizen ze zo geld uit de zorg weg. Geschat wordt dat er voor zeker 10 miljard euro per jaar wordt gefraudeerd.

    Deze bedrijven in de thuiszorg, de gehandicaptenzorg of de geestelijke gezondheidszorg maken ten minste drie jaar lang winsten van 10 procent of meer. Dat is in de zorgsector ongebruikelijk, omdat er gewerkt wordt met vaste tarieven. In de sector is een winst van hooguit 3 procent gangbaar. Marges hoger dan 3 tot 5 procent zijn "nagenoeg onmogelijk", meldt Pointer.

    Innovatieve fraudeurs

    Zorgcowboys bedenken allerlei manieren om hun winsten te verbergen. Zo verstoppen zij zorggeld in hun boekhouding. Er wordt geïnvesteerd in vastgoed of winst uitgekeerd aan andere bedrijven die in handen zijn van de directie. Ook worden er bijvoorbeeld "ongeloofwaardig hoge kosten" berekend voor dingen als kantoorartikelen.

    Het aantal zorgbedrijven dat die hoge winsten maakt, is sinds 2017 nooit onder de 5 procent geweest. Tegelijkertijd kwamen er de afgelopen jaren minder meldingen binnen bij het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ). In 2019 kwamen er 613 meldingen binnen over mogelijke fraude, in 2022 waren dat er 338.

    Volgens het IKZ betekent die daling niet dat er ook daadwerkelijk minder frauderende zorgbedrijven zijn. "Fraudeurs worden innovatiever in het vinden van gaten in beleid en manieren om fraude te plegen", legt een IKZ-woordvoerder uit aan Pointer. "Deze worden minder snel gesignaleerd."

    Volgens het knooppunt delen instanties die toezicht houden onderling ook minder signalen, door de privacywetgeving. Daarentegen wordt de kwaliteit van de meldingen wel beter, zegt het IKZ. Verder moeten gemeenten vanaf 1 januari 2025 signalen hierover gaan melden bij het IKZ. Nu is dat nog niet wettelijk verplicht.

    'Zorg is dienen'

    Twee jaar geleden meldde de Algemene Rekenkamer, die kijkt of ons belastinggeld goed wordt besteed, dat er weinig terechtkwam van de bestrijding van fraude in de zorg. Ook nu is de Rekenkamer nog niet hoopvol gestemd. "Wat wij pijnlijk vinden, is dat er heel veel publieke instanties kijken hoe ze fraude kunnen stoppen", zegt Ewout Irrgang van de Rekenkamer in het AD. "En dat het resultaat is dat de aanpak van fraude niet of nauwelijks effectief is."

    Vijf jaar geleden bleek al dat tientallen zorgbedrijven opvallend hoge winsten maakten. Pointer, Follow The Money en Reporter Radio onderzochten toen de jaarrekeningen. 85 bedrijven behaalden twee jaar op rij winstpercentages van 10 tot wel 50 procent. De drie programma's onthulden ook al eens vergelijkbare bevindingen over 97 andere bedrijven, met een uitschieter van bijna 67 procent.

    Toenmalig minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport noemde de winsten destijds absurd. "De tarieven laten de ruimte helemaal niet dat je en goede zorg kunt leveren en zoveel kunt overhouden", zei hij. "Als je dat soort signalen ziet, en zeker meerdere jaren op rij, dan is er waarschijnlijk wat aan de hand. Geld voor de zorg is bedoeld voor zorg en moet alleen aan de zorg worden besteed. Zorg is dienen en niet verdienen."

  • Groningen gaat door met het opvangen van uitgeprocedeerde asielzoekers. Hoewel het kabinet de zogeheten bed-bad-brood-regeling vanaf volgend jaar niet meer wil financieren, stemde de Groningse gemeenteraad in grote meerderheid tegen het voorstel van de PVV om de opvang in de stad te sluiten.

    Minister Faber van Asiel en Migratie liet begin september weten dat ze wil inzetten op "terugkeer, in plaats van gesubsidieerde opvang". Volgens haar worden mensen opgevangen die "al lang hadden moeten vertrekken", omdat ze geen recht hebben op een verblijfsvergunning.

    Door de asielzoekers een opvang te bieden, moet worden voorkomen dat ze op straat gaan zwerven en voor overlast zorgen. Met het afschaffen van de subsidie vrezen gemeenten dan ook voor overlast en onveiligheid. Volgens Faber hoeft daar geen sprake van te zijn: "Als ze meewerken aan terugkeer naar het land van herkomst willen we ze ook nog daarbij helpen."

    Grote meerderheid tegen

    De PVV in de gemeenteraad van Groningen diende het voorstel om de opvang te sluiten gisteravond in, maar het kreeg weinig steun. Alleen de PVV was voor, de rest van de raad stemde tegen.

    "Wij willen mensen niet zonder enig perspectief op straat hebben", zegt burgemeester Koen Schuiling tegen RTV Noord. "Want dan kan men werkelijk geen kant meer op, letterlijk en figuurlijk. Dat moet je niet willen."

    Hij heeft het er "graag voor over" dat Groningen vanaf 1 januari zelf betaalt aan de opvang. "Dat heeft te maken met menselijkheid."

    Rotterdam stopt wel

    Behalve in Groningen worden uitgeprocedeerde asielzoekers ook op sobere wijze opgevangen in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Eindhoven. De eerste twee gemeenten hebben aangegeven dat ze de regeling zelf gaan financieren.

    De gemeente Rotterdam stopt vanaf komend jaar wel met de bed-bad-brood-opvang. De coalitiepartijen Leefbaar Rotterdam, VVD, D66 en Denk hadden twee jaar geleden al afgesproken dat de regeling alleen zou worden verlengd als het Rijk er geld voor geeft.

    Het college zegt dat het tot "zeer inhumane situaties" leidt als de personen niet meer worden opgevangen, met een "grote kans" op overlijden. Verantwoordelijk wethouder Achbar (Denk) dringt bij het Rijk aan op een gepaste oplossing.

    "Als de financiering stopt, betekent dat automatisch dat die mensen op straat terechtkomen", aldus Achbar. "Dat gaat voor de nodige zorg- en veiligheidsvragen zorgen." Maar de verantwoordelijkheid voor de financiering van de opvang ligt niet bij de gemeente, zegt hij.

  • In het centrum van Beiroet zijn de afgelopen nacht twee Belgische journalisten gewond geraakt tijdens hun werk. De VRT meldt dat ze werden aangevallen door "een woedende menigte".

    Het gaat om journalist Robin Ramaekers en zijn cameraman Stijn De Smet van de Vlaamse commerciële zender VTM. Ze waren een reportage aan het maken over een Israëlisch bombardement in Beiroet.

    VRT-journalist Jens Franssen beschrijft op de Belgische televisie wat er gebeurde met zijn VTM-collega's:

    De journalisten zijn inmiddels in veiligheid gebracht en krijgen medische zorg. De Vlaamse publieke omroep schrijft dat Ramaekers meerdere breuken in zijn gezicht heeft opgelopen. De Smet heeft een schotwond in zijn been. Volgens Het Laatste Nieuws gaat het naar omstandigheden goed met de twee.

    "Ze zijn lelijk toegetakeld", zegt VRT-journalist Jens Franssen die ook in Beiroet is. "Ze zijn nooit in levensgevaar geweest." Ook de lokale gids die met hen op pad was, is aangevallen. "De neus van die man is gebroken."

    Veel Hezbollah-aanhangers

    "Ramaekers en zijn cameraman wilden een stuk draaien over de impact van de bombardementen", vertelt Franssen. "Daar heeft de menigte zich tegen hen gekeerd. Ramaekers en zijn cameraman werden daarbij afgetuigd. Ze waren, voor alle duidelijkheid, in een wijk waar heel wat aanhangers van Hezbollah zijn."

    De directeur van News City, waar VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws onder vallen, zegt er alles aan te doen om de twee journalisten te helpen. Ook is er contact met hun families, zegt directeur Lataire tegen de VRT.

    "Ook de Belgische ambassade is ingeschakeld en begeleidt onze collega's ter plaatse", zegt Lataire. "We doen er alles aan om hen zo snel mogelijk weer thuis te brengen. Onze volledige aandacht gaat nu naar hen uit."

    Ramaekers en De Smet waren vrijwel zeker vlak bij de Israëlische aanval op het district Basta-Bachoura. Libanese ambtenaren zeggen dat het doel een medische hulpverlenerspost was. Volgens de BBC was die gelieerd aan Hezbollah. Bij die aanval zijn zeker zes mensen om het leven gekomen en negen mensen raakten gewond.

    "Het blijkt achteraf te gaan om precisieaanval", zegt Franssen. Ook hij zegt dat het gebouw verbonden was aan Hezbollah. "De mensen in die wijk wisten dat. Een aantal buurtbewoners was ook al weggetrokken, omdat men in die straat wist: dit zou wel eens een doelwit kunnen zijn."

    Ook het zuiden van Beiroet werd gebombardeerd. "Opnieuw een slapeloze nacht", twittert speciaal gezant voor de Verenigde Naties in Libanon Jeanine Hennis. "Ik tel de explosies die de stad doen schudden. Geen luchtalarm. Alleen onzekerheid voor ons. Overal angst en paniek."

  • Luchtvaartmaatschappij KLM komt met een reeks maatregelen om het bedrijf beter te laten presteren. Het bedrijf gaat snijden in de kosten en de organisatie "vereenvoudigen". Ook worden bepaalde investeringen uitgesteld of afgelast.

    Volgens CEO Marjan Rintel staat KLM, ondanks de groei van de omzet, er niet goed voor: "Net als veel andere luchtvaartmaatschappijen heeft KLM last van hoge kosten en tekorten aan medewerkers en materieel. Onze vliegtuigen zitten vol, maar onze capaciteit is nog steeds niet terug op het niveau van voor corona."

    De ingrepen zijn noodzakelijk om een toonaangevend luchtvaartbedrijf te blijven, zegt Rintel: "Wij willen onze 105-jarige pioniersrol in de luchtvaart behouden en Nederland blijven verbinden met de rest van de wereld. Als we dat op een gezonde en sterke manier willen blijven doen, moeten we duidelijke keuzes maken."

    Pijnlijk en noodzakelijk

    Een miljardeninvestering in nieuwe, schonere vliegtuigen komt niet in gevaar, zegt het bedrijf, maar automatisering en mechanisering moeten de arbeidsproductiviteit omhoog schroeven en het ziekteverzuim naar beneden brengen. De productiviteit van het personeel moet ook omhoog door de werkroosters aan te passen. Of er personeel wordt ontslagen, is nog niet duidelijk.

    Wel noemt Rintel de maatregelen "pijnlijk voor elke collega" en zegt ze dat het bedrijf zal proberen zoveel mogelijk banen te behouden. De ondernemingsraad en de vakbonden zijn op de hoogte gesteld.

    Een van de investeringen die het bedrijf mogelijk schrapt om geld te besparen is de geplande bouw van een nieuw hoofdkantoor. KLM, onderdeel van KLM-AirFrance, kampt ook met een tekort aan vliegers en neemt maatregelen om de bezetting van de vluchten te verbeteren. Of dat betekent dat er minder vluchten zullen zijn, zegt het bedrijf niet.

  • Twee treinpassagiers in Hamburg, bij wie eerder vermoed werd dat ze besmet zijn met het marburgvirus, zijn negatief getest. Dat betekent dat ze niet besmet zijn met het zeer besmettelijke en dodelijke virus.

    Een geneeskundestudent en zijn vriendin waren gisteren uit een intercity gehaald vanwege de mogelijke besmetting met het virus. Een deel van station Hamburg was daarom een tijd afgesloten.

    Volgens Duitse media was de 26-jarige student net met het vliegtuig teruggekomen uit Rwanda. Hij zou daar in een ziekenhuis hebben gewerkt en contact hebben gehad met een patiënt die besmet was met het marburgvirus.

    Onderweg van het vliegveld van Frankfurt naar Hamburg zou de student zich grieperig hebben gevoeld en daarom de hulpdiensten hebben ingeschakeld.

    Rwanda is begonnen met het ontwikkelen van een vaccin en voert proeven uit. In het land zijn tot nu toe elf mensen overleden door het virus en in totaal zijn 36 mensen besmet. Eerder waren uitbraken in Equatoriaal-Guinea, Ghana en Guinee.

    Mensen die in aanraking zijn geweest met de patiënten worden in de gaten gehouden.

  • Bij een ongeluk op de A50 bij Valburg in Gelderland zijn vannacht twee doden gevallen. Een derde slachtoffer is met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De inzittenden waren vermoedelijk betrokken bij een inbraak en daarom op de vlucht. Dat vermoedt de politie, die onderzoek doet naar het ongeluk.

    Fotojournalisten ter plaatse melden dat de auto met hoge snelheid uit een bocht is gevlogen en tussen de bomen terecht is gekomen. De slachtoffers zijn daarbij uit de auto geslingerd.

    Kluis gevonden

    Verder is er een kluis gevonden bij de auto, die bij een inbraak meegenomen zou zijn. De politie meldt dat iemand in de omgeving is gezien die mogelijk bij het ongeval betrokken was. Er is een waarschuwing via Burgernet uitgegaan.

    Bij knooppunt Valburg komt de A15 vanuit Rotterdam samen met de snelweg A50, die van Eindhoven via Arnhem naar Zwolle loopt. Een toerit van de A50 naar de A15 is daar nu afgesloten.

    In de video hieronder is de schade na het ongeluk goed te zien:

  • In de afgelopen drie maanden zijn de cao-lonen met 6,8 procent gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden, meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. De loonstijging is gelijk aan het vierde kwartaal van 2023. Dat was toen de hoogste loonstijging in ruim veertig jaar.

    In de zorg ging het personeel er de afgelopen maanden gemiddeld ruim 7 procent op vooruit. Volgens het CBS werken zo'n 1,6 miljoen Nederlanders in de zorg. Een loonstijging in die sector maakt dus veel uit voor het totaal.

    De lonen stegen in juli, augustus en september het hardst in de particuliere sector, met 7,3 procent. Met name medewerkers van woningbouwverenigingen (12,4 procent) en horecapersoneel (10,8 procent) zijn erop vooruitgegaan.

    Gecorrigeerd voor inflatie

    Dat de lonen in sommige sectoren hard stijgen, terwijl de inflatie enigszins gedempt is, heeft vooral te maken met cao's die pas dit jaar zijn aangepast. Een deel van het extra salaris moet de pijn van de duurdere boodschappen en hogere maandelijkse rekeningen verzachten. Gecorrigeerd voor inflatie blijft er een gemiddelde loonstijging van 3,1 procent over.

  • Goedemorgen! De Tweede Kamer debatteert over het besluit van het kabinet om bijna 200 Afghaanse beveiligers en hun gezinnen toch niet naar Nederland te halen. En in Leiden wordt vandaag gevierd dat het 450 jaar geleden is dat de stad werd bevrijd van de Spanjaarden.

    Eerst het weer: vandaag is het droog en laat de zon zich regelmatig zien. Bij een matige noordoostenwind wordt het 13 tot 15 graden. Komende nacht koelt het flink af: naar 2 tot 5 graden.

    Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

    Wat kun je vandaag verwachten?

    Wat heb je gemist?

    Het Israëlische leger heeft een luchtaanval uitgevoerd op het district Basta-Bachoura, meldt onder meer de BBC. Volgens Libanese overheidsmedewerkers was een medische faciliteit het doelwit, die volgens de Britse publieke omroep was gelieerd met Hezbollah. Bij de aanval kwamen zeker zes mensen om het leven en raakten zeven anderen gewond, meldt het Libanese ministerie van Volksgezondheid.

    Ook in het zuiden van de stad, waar meer luchtaanvallen zijn geweest, heeft Israël vannacht aanvallen uitgevoerd.

    Lees meer over de situatie in Libanon in ons Midden-Oostenblog.

    Ander nieuws uit de nacht:

    En dan nog even dit:

    Fotograaf Eddy van Wessel heeft de oorlog in Oekraïne van dichtbij vastgelegd. Hij reed met zijn eigen auto naar Oekraïne en maakte onder meer foto's van militairen in actie. De tentoonstelling 'War Stories. Ukraine up close' is te zien in het Nationaal Militair Museum.

    "Ik denk dat we ons de waanzin niet kunnen voorstellen waar je in terechtkomt als jouw dorp de frontlijn wordt", zegt hij:

    Fijne donderdag!

  • Caravans worden door de toename van elektrische en hybride auto's steeds lichter. Door het voorttrekken van een zware traditionele caravan, gaat de accu van deze auto's snel leeg. Op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs in Utrecht wordt daarom de zogeheten lichtgewichtcaravan gepresenteerd.

    Om 11.00 uur is het al druk bij de ingang van de Jaarbeurs. Kampeerfanaten struinen door grote zalen gevuld met de nieuwste caravans en tenten. Ook de nieuwe lichtgewichtcaravans hebben veel bekijks. In plaats van zo'n 2,50 meter is de nieuwkomer maar 1,85 meter breed, vertelt Maarten de Roos van Easy Caravanning, die met zijn caravans op de beurs staat.

    Ook wordt hij van andere materialen gemaakt. "Aan de buitenkant ziet het eruit alsof het massief hout is, maar in de kern zit hoogwaardig schuim. Daarmee bespaar je veel gewicht." Het schuim maakt de caravan 30 tot 40 procent lichter, schat de verkoper in.

    En dat maakt veel verschil. "Met een traditionele caravan kan zo'n elektrische auto misschien 150 kilometer rijden, maar dan is het wel gebeurd." De nieuwe caravans zijn wel een stukje duurder, laat de verkoper weten. "Lichte materialen zijn duurder, helaas. Omdat het nog niet zoveel wordt gebruikt."

    Ook daktenten zijn in trek als alternatief. Die kunnen worden opgezet op het dak van een auto.

    Toenemende verkoop

    De caravansector had jarenlang te kampen met dalende verkopen. Maar sinds kort wint de caravan weer aan populariteit. "We zien het totale aantal caravans juist weer stijgen, tot ruim 420.000 stuks," zegt Leo Diepemaat, voorzitter van branchevereniging Kampeer en Caravan Industrie (KCI). "De caravan is in Nederland bezig aan een revival."

    Dit jaar werden er tot nu toe 7 procent meer nieuwe caravans verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. In heel Europa daalt de verkoop van caravans juist. In Nederland waren ook kampeerauto's in trek. De verkoop hiervan nam toe met 12,5 procent.

    Mooi weer

    Op de kampeerbeurs is die populariteit te merken. Ook bezitters van elektrische en hybride auto's komen langs. "We zijn op zoek naar een kleine caravan. Deze mag niet te zwaar zijn, want we hebben een auto met een kleine motor", vertelt een bezoeker.

    Een ander staat al te kijken bij de lichtgewichtcaravan. "We hebben de voorganger gehad. We zagen deze caravan op Facebook voorbijkomen, dus we waren benieuwd hoe hij eruitziet."

    Een stel dat net een prototype van de caravan uitkomt, is dit jaar al met een lichtgewichtcaravan de hort op geweest. "Je moet er wel even aan wennen dat je goed moet plannen waar je gaat tanken." Al met al was het een succes. "Maar wel met mooi weer," zegt de bezoeker. "Anders is het gauw te klein."

  • De Amerikaanse president Biden en zijn vicepresident Harris hebben een bezoek gebracht aan drie staten die zwaar zijn getroffen door orkaan Helene.

    De orkaan kwam vorige week aan land en heeft in meerdere staten in het zuidoosten een ravage aangericht. Het dodental blijft oplopen: van 150 gisteren naar meer dan 180 officieel getelde doden nu, onder wie ook een aantal hulpverleners.

    Nog veel meer mensen worden vermist. De kans is groot dat de meesten van hen geen contact kunnen opnemen met familie, omdat in veel regio's de stroom is uitgevallen en zendmasten het hebben begeven. Nog altijd zitten miljoenen huishoudens zonder stroom.

    Presidentieel bezoek

    Biden bezocht verschillende getroffen steden en dorpen in North en South Carolina. Vicepresident Harris was in Georgia en zei dat ze de "uitzonderlijke verwoestingen met eigen ogen wilde zien". Ze prees ook de behulpzaamheid van mensen: "Mensen komen samen en helpen vreemden." Biden stapte onder meer in een helikopter om de ravage vanuit de lucht te bekijken.

    Presidentskandidaat Donald Trump bezocht het rampgebied eerder deze week.

    In Tennessee zijn elf mensen om het leven gekomen die werkten in een fabriek in het plaatsje Erwin. De politie onderzoekt waarom zij nog aan het werk moesten. Pas toen het water de parkeerplaats van de fabriek bereikte en de stroom uitviel, werd de fabriek gesloten en werden de werknemers naar huis gestuurd.

    Sommigen slaagden erin weg te rijden van de fabriek, terwijl anderen vast kwamen te zitten op een snelweg. Het water steeg daar zo hoog dat hun auto's wegspoelden.

    Op video's is te zien dat de weg is ondergelopen met vies, bruin water en dat het tegen de deuren van de fabriek van Impact Plastics klotst. Vijf mensen konden worden gered, vier medewerkers worden nog steeds vermist.

  • Het Mexicaanse leger heeft in het zuiden van Mexico op een groep van 33 migranten geschoten die in een pick-uptruck zaten die probeerde een militaire controle te ontwijken. Zes van hen zijn daarbij om het leven gekomen, meldt het ministerie van Defensie. Twaalf anderen raakten gewond.

    De groep bestond onder meer uit Egyptenaren, Nepalezen, Cubanen en Pakistanen. Volgens de betrokken militairen kwamen zij tijdens een patrouille een konvooi van drie voertuigen tegen. Ze zouden schoten hebben gehoord en vervolgens ook hebben geschoten. Eén van de voertuigen week met hoge snelheid uit.

    Volgens het leger gebeurde het incident eergisteren rond 20.50 uur in de deelstaat Chiapas. Het leger zag de truck die met hoge snelheid reed. Achter de truck reden nog twee andere pick-uptrucks die vaak in verband worden gebracht met bendeleden, melden lokale media.

    In afwachting van het onderzoek zijn de betrokken soldaten op non-actief gesteld. Militairen worden al jaren ingezet tegen drugskartels en voor andere interne veiligheidszaken.

Feestdagen.

  • Donderdag 3 oktober

    First Day of Sharad Navratri

  • Rosh Hashana

  • Vrijdag 4 oktober

    Rosh Hashana (Day 2)

  • Zondag 6 oktober

    Gedaliah Fast

  • Woensdag 9 oktober

    First Day of Durga Puja Festivities

  • Vrijdag 11 oktober

    Yom Kippur Eve

  • Zaterdag 12 oktober

    Dussehra

  • Yom Kippur

  • Woensdag 16 oktober

    Sukkot Eve

  • Donderdag 17 oktober

    Sukkot (Day 1)